Verksamheten är inte aktiv just nu. Kontakta Ellen Z för mer information.

Konsten att tala

 

 

 

 

Är det nu du ska hålla ett krispigt bröllopstal? Ett begravningstal som landar rätt? Brukar du tala fackligt eller i bostadsrättsföreningen? Ska du framföra hyllningstal på ett jubileum, meddela personalen en jobbig omställning eller engagera medarbetarna i en viktig fråga? Vilket tal passar när? Vilka viktiga skillnader finns?

Eller ska du hålla en typisk jobbpresentation? Den kan göras på många sätt. Somliga sätt är mycket bra och andra riktigt dåliga. Presentationer är som måltider: planera, tillaga och servera så att gästerna vill ha mer. Stå med den ena foten i bra förberedelser och den andra i konsten att improvisera – då står du stadigt. Uppgradera dina presentationer med retoriska, pedagogiska och kreativa knep, så kommer både du och publiken att se fram emot dina framträdanden. Ellen Z Kommunikations utbildning ger dig bra verktyg i presentationsteknik, så att du både kan fånga publiken och behålla den.

Det finns gott om frågor kring talandets konst. Ibland saknar en talare/presentatör svaren och känner sig vilsen. Hur utmaningen att tala än ser ut – talcoachning och retorikkurser brukar belöna. 

“Vad är du mest rädd för?” Den frågan ställdes till 3000 människor. Inte ens döden låg i topp. Vinnare blev att tala inför folk. Kanske måste du tala fast du inte vill. Den goda nyheten är att du kan bli en trygg talare. Ellen Z Kommunikation hjälper dig att dela upp en obekväm talsituation i hanterbara bitar och ger dig verktyg som funkar. Övningarna är lekfulla, men du tas på allvar. 

Kanske har du kört fast och har idétorka. Då behöver du isbrytare för att komma vidare. Eller, är du kanske redan en van talare, men vill vässa innehåll och framförande? Överraska med nya infallsvinklar? Utveckla alternativ till powerpoint? Hur skulle det vara att ha en sparringpartner inför viktiga presentationer?

Att någon håller ett bra tal brukar vara mycket uppskattat. Det finns inte mycket som slår det. Men många avstår från att hålla tal när de tänker på att det ska förberedas. Andra kroknar då de inser att det ska framföras. Det händer att en klump av olust expanderar. Därför: vänd på det! Gör hela talgrejen till en kreativ process och ha roligt under tiden. 

Det är riktigt kul att hålla tal och presentationer när du är väl förberedd och vet att du har något bra att framföra. Ellen Z Kommunikation har tips på konkreta nycklar som öppnar processen och hjälper dig framåt, steg för steg. Kom också ihåg att bjuda in någon till genrep så att du kan provköra. Det är roligt! Vitsen med repetition är att det som saknas eller överdrivs kan rättas till i förväg. Då vet du att publiken kan luta sig tillbaka under premiären. Och – faktiskt – du också.

Alla kan utvecklas i konsten att tala.

Ellen Zettergrenkontakt@ellenz.se0705 82 42 02